קטרקט משני ואיך מטפלים בו
קטרקט הוא מצב עיניים שכיח שבו העדשה הטבעית של העין הופכת עכורה, מה שמוביל לירידה בראייה. לרוב הם קשורים לתהליך ההזדקנות אך יכולים לנבוע מסיבות אחרות כגון טראומה, תרופות מסוימות או מצבים רפואיים אחרים. לאחר הסרת קטרקט והראייה משוחזרת באמצעות הליך כירורגי, המטופלים מאמינים לעתים קרובות שהבעיה נפתרה לצמיתות. עם זאת, במקרים מסוימים, עלול להתפתח מצב המכונה קטרקט משני, או אטימות קפסולה אחורית (קטרקט משני). מאמר זה מתעמק מהו קטרקט משני והטיפולים הזמינים.
מהו קטרקט משני?
אטימות קפסולה אחורית, המכונה לעתים קרובות קטרקט משני, היא מצב שיכול להופיע לאחר ניתוח קטרקט. במהלך ניתוח קטרקט מסירים את העדשה הטבעית והעכורה של העין, ובמקומה מושתלת עדשה תוך עינית שקופה ומלאכותית (IOL). העדשה הטבעית עטופה בשקית דקה ושקופה הנקראת קפסולת העדשה. במהלך הניתוח, החלק הקדמי של הקפסולה הזו נפתח כדי להסיר את העדשה הטבעית, אך החלק האחורי, המכונה הקפסולה האחורית, נשאר שלם.
עם הזמן, עבור חלק מהמטופלים, שאריות תאי עדשה שנותרו מאחור במהלך הניתוח עלולות להתחיל להתרבות בגב קפסולת העדשה. זה גורם לקפסולה להיות עכורה או אטומה, מה שמוביל לתסמינים דומים לאלה שחוו בקטרקט המקורי: ראייה מטושטשת, בוהק וקושי בקריאה.
חיוני להבדיל בין קטרקט חוזר אמיתי לבין קטרקט משני. קטרקט לא יכול לצמוח בחזרה לאחר הסרתו. קטרקט משני נובע מתאי השקית הקפסולרית שבה מונחת העדשה החדשה, ולא מהקטרקט עצמו.
מה גורם לקטרקט משני?
הסיבה המדויקת ל-קטרקט משני אינה מובנת לחלוטין, אך מאמינים שהיא נובעת משאריות של תאי אפיתל של העדשה שנותרו מאחור במהלך ניתוח קטרקט. לאחר מכן תאים אלה מתרבים ונודדים, מה שמוביל לערפול של הקפסולה האחורית. כמה גורמים שעשויים להגביר את הסבירות לפתח קטרקט משני כוללים:
- גיל צעיר יותר בזמן ניתוח קטרקט.
- סוג העדשה התוך עינית המושתלת.
- טכניקה כירורגית.
- מחלות עיניים מסוימות, כגון דלקת אובאיטיס או מחלות רשתית.
סימפטומים של קטרקט משני
תסמינים של קטרקט משני דומים לאלו של קטרקט ראשוני. הם כוללים:
- ראייה מטושטשת או מעורפלת.
- סנוור או הילות סביב אורות, במיוחד בלילה.
- בהירות מופחתת בעת קריאה או התמקדות בחפצים קרובים.
- ירידה פתאומית בבהירות הראייה, גם לאחר ראייה ברורה לאחר הניתוח.
טיפול בקטרקט משני
למרבה המזל, הטיפול ב-קטרקט משני הוא פשוט יחסית ופחות פולשני מניתוח הקטרקט המקורי. הטיפול הנפוץ והיעיל ביותר בקטרקט משני הוא הליך הנקרא YAG laser capsulotomy.
YAG Laser Capsulotomy: הליך זה כולל שימוש בלייזר מיוחד (YAG laser) ליצירת פתח בקפסולה האחורית המעוננת. המטופל יושב מול מכונת הלייזר, בדומה למכשיר המשמש במהלך בדיקת עיניים. לאחר מכן הלייזר יוצר חור קטן בקפסולה המעוננת, המאפשר לאור לעבור ללא הפרעה. התהליך אינו כואב, אורך דקות ספורות בלבד ויכול להביא לשיפור מיידי בראייה.
ניתן לבצע פרוצדורה זו אצל מומחה ניתוח קטרקט משני בלייזר ד"ר מייקל מימוני.
היתרונות של YAG Laser Capsulotomy
- הליך מהיר ואמבולטורי.
- ללא כאבים עם אי נוחות מינימלית או ללא אי נוחות.
- שיפור ראייה מיידי לרוב המטופלים.
- יעיל מאוד עם אחוזי הצלחה גבוהים מאוד.
סיכונים וסיבוכים של קטרקט משני
כמו כל ההליכים הרפואיים, כריתת קפסולוטומיה בלייזר YAG אינה נטולת סיכונים, למרות שהם מינימליים. כמה סיבוכים אפשריים כוללים:
- לחץ תוך עיני מוגבר.
- היפרדות רשתית.
- דלקת בתוך העין.
- נזק לעדשה התוך עינית.
חיוני לבצע מעקבים קבועים אצל רופא העיניים מומחה קטרקט משני לאחר ההליך כדי לוודא שאין סיבוכים.
מניעת קטרקט משני
למרות שאין דרך בטוחה למנוע קטרקט משני, טכניקות כירורגיות מסוימות ועיצובי עדשות עשויים להפחית את הסיכון שלה. פגישות מעקב קבועות לאחר ניתוח קטרקט יכולות אף הן לסייע בגילוי מוקדם ובטיפול.
סיכום
אטימות קפסולה אחורית, או קטרקט משני, הוא מצב שניתן לטפל בו שיכול להופיע לאחר ניתוח קטרקט. בעוד שהתסמינים יכולים לשקף את אלה של הקטרקט המקורי, הפתרון פשוט יותר ופחות פולשני. קפסולוטומיה בלייזר YAG מציעה תרופה מהירה ויעילה, המחזירה את הראייה למי שנפגע ממצב זה. כמו בכל החששות הרפואיים, חיוני להקפיד על בדיקות סדירות עם איש מקצוע רפואי ולטפל בכל שינוי בראייה באופן מיידי.